flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий дайджест Першого апеляційного адміністративного суду /29 жовтня-2 листопада 2018 року/

02 листопада 2018, 12:47

Протягом тижня (29 жовтня - 2 листопада 2018 року) на розгляд до суду надійшло 372 справи, які стосувалися розгляду адміністративних справ та роботи суду в цілому. На адресу сторін було направлено 787 вихідних листів. Після апеляційного перегляду до судів першої інстанції повернуто 101 адміністративну справу.

За поточний тиждень суддями Першого апеляційного адміністративного суду розглянуто 49 справ, значна кількість справ стосувалась податкових та соціальних спорів, зокрема щодо перерахунку пенсії та призначення пенсії за віком. Велику актуальність для осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції є питання правомірності стягнення військового збору на час нарахування та виплати одноразової грошової допомоги.

Так, Перший апеляційний адміністративний суд розглянувши адміністративну справу № 812/935/18 за позовом гр. З до ГУНП в Луганській області про визнання дій противоправними, стягнення військового збору, апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції від 19 червня 2018 року – задовольнив, рішення суду першої інстанції – скасував, стягнув з ГУНП в Луганській області на позивача військовий збір в сумі 1048,95 грн. при нарахуванні та виплаті одноразової грошової допомоги при звільнені зі служби. Апеляційний суд вважає, що суд першої інстанції неправильно застосував норми матеріального права, неповно з‘ясував обставини, не взявши до уваги довідку про безпосередню участь позивача в АТО, що мають значення для справи, одночасно апеляційний суд зазначив, що згідно з підпунктом 1.7 пункту 16-1 підрозділу 10 "Інші перехідні положення" Податкового кодексу України тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України.

29-30 жовтня 2018 року представник Першого апеляційного адміністративного суду взяла участь у Першому загальнонаціональному професійному форумі прес - секретарів судів. Форум відбувся за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку, Україно-Канадського проекту підтримки судової реформи, а також Вищої Ради Правосуддя України. На форумі був презентований успішний міжнародний та національний досвід використання сучасних комунікаційних стратегій з метою підвищення рівня довіри громадськості до суду. Обговорювалось питання виходу судової влади за межі професійної аудиторії для ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи. Наголосили на важливості постійного діалогу з громадськістю. Для учасників було проведено практичні майстер – класи.

 

Прес-служба суду.