flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий дайджест Першого апеляційного адміністративного суду /16-19 жовтня 2018 року/

19 жовтня 2018, 15:16

Протягом тижня (16 – 19 жовтня 2018 року) на розгляд до суду надійшло 91 документ, які стосувалися розгляду адміністративних справ та роботи суду в цілому. На адресу сторін було направлено 611 вихідних листів. На розгляд до суду надійшла 451 адміністративна справа.

За поточний тиждень суддями Першого апеляційного адміністративного суду розглянуто 32 справи, які здебільшого стосувалась податкових та соціальних спорів, зокрема перерахунку пенсії та призначення пенсії за віком. Мають місце також справи з приводу визначення підсудності.

 Так, розглянувши адміністративну справу за позовом Донецької обласної державної адміністрації, Донецької обласної військово-цивільної адміністрації до Комунального підприємства "Бахмутське бюро технічної інвентаризації",  третя особа - Бахмутська районна державна адміністрація Донецької області  про скасування державної реєстрації прав на нерухоме майно, апеляційний адміністративний суд залишив рішення суду першої інстанції в силі. Апеляційний адміністративний, суд посилаючись на норми діючого законодавства робить висновок, що у даній справі, оскаржуються реєстраційні дії, стосовно яких існує спір про право  господарське, у межах якого повинні бути розв’язані й питання, пов’язані з реєстрацією права власності на  нерухоме майно, а тому цей спір не пов'язаний із захистом прав, свобод чи інтересів позивача у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, що виключає його розгляд у порядку адміністративного судочинства. Зазначена позиція суду узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладену у постанові від 14 березня 2018 року  у справі № 396/2550/17. Відповідно до частини п’ятої статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України при виборі і застосуванні норм права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного суду.

16 жовтня 2018 року в приміщені суду відбулась нарада в  режимі відеоконференції за участю представників ДСА України та ДП « Інформаційні  судові системи» з питань функціонування автоматизованої системи документообігу суду та інших  підсистем в  новоутворених судах. В цій нараді прийняли  участь  керівник  апарату суду та керівники структурних підрозділів.

У першій половині тижня завершено розподіл всіх судових справ, переданих з Донецького апеляційного адміністративного суду та поданих до Першого апеляційного адміністративного суду за цей період.

Прес-служба суду.