flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Депутати місцевих рад при виконанні ними депутатських повноважень не можуть бути суб`єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації

20 січня 2022, 13:51

Перший апеляційний адміністративний суд розглянув у письмовому провадженні апеляційну скаргу селищної ради на рішення Луганського окружного адміністративного суду від 13 серпня 2021 року за позовом депутата селищної ради до селищної ради про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначив про таке.

Звертаючись до суду з позовом, особа зазначила про те, що селищною радою неправомірно не надано відповідь на запитувану ним, як депутатом публічної інформації.

Суд першої інстанції, задовольняючи позов, виходив з того, що селищна рада протиправно обмежила право особи на доступ до публічної інформації.

Переглядаючи зазначене рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку, Перший ААС дійшов висновку про те, що депутати місцевих рад при виконанні ними депутатських повноважень не можуть бути суб`єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації, а тому до відносин зі збирання ними інформації, у тому числі надсилання та розгляду депутатських запитів, депутатських звернень, необхідно застосовувати відповідні положення Закону України від 11 липня 2002 року № 93-IV "Про статус депутатів місцевих рад" (далі - Законом № 93-IV), а не законодавство про доступ до публічної інформації.

Колегія суддів також звернула увагу на те, що Законом № 93-IV чітко визначено, що якщо депутат місцевої ради не задоволений результатами розгляду свого звернення або місцеві органи виконавчої влади, їх посадові особи, ухиляються від вирішення порушеного у зверненні питання у встановлений строк, - він має право внести депутатський запит відповідно до статті 22 цього Закону.

Разом з тим, матеріали справи свідчать про те, що особою подано позов як депутатом селищної ради, що, у свою чергу, свідчить про порушення визначеної законодавством процедури позасудового порядку дій депутата у разі незадоволення розглядом його депутатського звернення.

Однак, суд першої інстанції на зазначене уваги не звернув, помилково застосувавши до спірних правовідносин приписи Закону України «Про доступ до публічної інформації», через що відповідне рішення суду підлягає скасуванню,  а позов – відмові у задоволенні.

Детальніше з текстом постанови від 20 грудня 2021 року по справі № 360/3777/21 можна ознайомитися за посиланням http://reestr.court.gov.ua/Review/102034847.

Пресслужба суду

Сторінка суду у мережі Facebook