flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особа, яка здійснює професійну адвокатську діяльність і отримує пенсію за віком звільняється від сплати єдиного соціального внеску

23 березня 2021, 10:59

23 лютого 2021 року Перший апеляційний адміністративний суд розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 05 листопада 2020 року за позовом фізичної особи до Головного управління ДПС про визнання протиправною та скасування вимоги про сплату боргу (недоїмки) з єдиного внеску.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначено про таке.

Податковим органом відносно особи винесено вимогу про сплату боргу (недоїмки) з єдиного соціального внеску (далі - ЕСВ).

Вважаючи вищезазначену вимогу протиправною, особа звернулась до суду з вимогою про її скасування посилаючись на те, що вона є пенсіонером за віком і звільнена від сплати ЄСВ.

Відмовляючи у задоволені позову, суд першої інстанції дійшов висновку про те, що органом податкової служби належними та допустимими доказами доведено правомірність сформованої вимоги із зазначенням про те, що підприємцем подано звіт про нарахування єдиного внеску, який, у свою чергу, є визначальним для прийняття вимоги про сплату недоїмки.

Перший ААС із таким висновком суду першої інстанції не погодився з урахуванням наступного.

Пунктами 4, 5, 5-1 частини першої  статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» № 2464 від 08 липня 2010 року встановлено, що платниками ЄСВ є, зокрема, особи, які провадять незалежну професійну адвокатську діяльність.

З 1 січня 2018 року вказану норму закону викладено у новій редакції: «Особи, зазначені у пунктах 4 та 5-1 частини першої цієї статті, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу».

Відповідно до матеріалів справи, особа здійснює професійну адвокатську діяльність і отримує пенсію за віком, а відтак, має право на пільги, встановлені частиною 4 статті 4 Закону № 2464.

З урахуванням вищевикладеного, Перший ААС дійшов висновку про скасування спірної вимоги з огляду на звільнення відповідно до вимог чинного законодавства особи від обов`язку сплачувати єдиний соціальний внесок.

При вирішенні даної справи Першим ААС враховано правові висновки Верховного Суду, викладені, зокрема, у справах № 1640/2837/18 від 25 червня 2019 року, № 805/2195/17-а від 20 березня 2018 року.

Детальніше з текстом постанови від 23 лютого 2021 року по справі № 200/5550/20-а можна ознайомитися за посиланням http://reestr.court.gov.ua/Review/95137304.

Пресслужба суду

Сторінка суду у мережі Facebook