flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівник органу прокуратури при звільненні має право на отримання вихідної допомоги

16 лютого 2021, 09:27

13 січня 2021 року Перший ААС розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2020 року за позовом фізичної особи до обласної прокуратури про визнання протиправною бездіяльності та стягнення вихідної допомоги при звільнені.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначено про таке.

Приводом для звернення до суду слугувала невиплата вихідної допомоги при звільненні з органів прокуратури.

Не погодившись із такою бездіяльністю обласної прокуратури, особа звернулась до суду з вимогою про стягнення відповідної допомоги.

Перший ААС вважає помилковим висновок  окружного адміністративного суду про те, що Законом України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року № 1697-VІІ (надалі – Закон № 1697-VІІ) не передбачено виплату вихідної допомоги у разі звільнення працівника з підстави, визначеної пунктом 9 частини 1 статті 51 цього Закону (неуспішне проходження атестації), тому права на виплату спірної допомоги працівник немає з посиланням на наступне.

Так, дійсно, Законом № 1697-VII не врегульовано питання виплати вихідної допомоги при звільненні прокурорів у разі ліквідації чи реорганізації органу прокуратури або в разі скорочення кількості прокурорів органу прокуратури. Таке питання закріплене у статті 44 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України).

Перший ААС зазначив, серед іншого, про те, що  Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» внесено зміни до Кодексу законів про працю, відповідно до яких діяльність працівників органів прокуратури має регулюватись законом, який регулює їхній статус. Однак звернув увагу на те, що цим Законом не визначено особливостей регулювання трудових відносин прокурорів, а лише передбачено, що ці особливості встановлюються спеціальним законом.

Частиною 5 статті 51 Закону № 1697-VII та частиною 4 статті 40 КЗпП України встановлений виключний перелік випадків коли до правовідносин щодо звільнення прокурорів не застосовуються норми КЗпП України. Проте, до цього переліку не включено питання виплати вихідної допомоги при звільненні прокурора, а отже не заборонено застосування положень статті 44 КЗпП України при вирішенні спірного питання.

З урахуванням вищезазначеного, Перший ААС дійшов висновку про те, що обласна прокуратура, при звільненні працівника із займаної посади зобов’язана була виплатити йому усі гарантовані йому законодавством кошти, у  тому числі і вихідну допомогу.

Детальніше з текстом постанови від 13 січня 2021 року по справі № 200/5764/20-а можна ознайомитися за посиланням http://reestr.court.gov.ua/Review/94128149.

Пресслужба суду

Сторінка суду у мережі Facebook